Na čo si dávať pozor pri výbere vegánskej kozmetiky a drogérie ? (1. časť)

Na celom svete už od roku 2014 počas januára prebieha Veganuary, projekt, ktorého cieľom je dostať myšlienku vegánstva a jeho benefitov medzi ľudí a pomôcť im zoznámiť sa s ním a vyskúšať si ho počas celého jedného mesiaca. Cieľom vegánstva je, ako sa uvádza v definícii The Vegan Society, žiť tak, aby človek do čo najväčšej možnej miery vylúčil akékoľvek využívanie (a zneužívanie) zvierat na svoje potreby. Hoci táto zmena sa najvýraznejšie prejavuje pri stravovaní, týka sa aj iných oblastí, napríklad oblečenia alebo kozmetiky. A práve tej by sme sa pri príležitosti „vegánskeho januára“ chceli venovať my.

Živočíšne ingrediencie a látky z nich odvodené sú neodmysliteľnou súčasťou kozmetických produktov. Fungujú ako zvlhčovadlá, zmäkčovadlá, rozjasňovače, farbivá, na upokojenie pokožky alebo na jej spevnenie či na zjemnenie vlasov. Mnoho z nich sa získava z častí uhynutých zvierat, pri iných živočích uhynie priamo v dôsledku získavania a niektoré skrátka zvieratá alebo ich produkty „len“ využívajú. Našťastie však v drvivej väčšine existujú rastlinné alebo syntetické alternatívy, ktoré nahrádzajú ich funkciu, no zároveň nechávajú kozmetický produkt maximálne etickým a skutočne „bez krutosti“.

Na ktoré zložky živočíšneho pôvodu možno teda pri výbere kozmetiky natrafiť najčastejšie? (V zátvorke uvádzame názov podľa INCI nomenklatúry, ktorý musí byť na každom produkte).

Včelí vosk (Cera Alba)

Veľmi častá ingrediencia, ktorá sa používa v dezodorantoch, balzamoch na pery, krémoch či dekoratívnej kozmetike a funguje ako emulgátor, zmäkčovací prostriedok alebo na vytvorenie ochrannej vrstvy na pokožke. Práve naň si treba dávať pozor aj v prípade, že je produkt výrobcom označený ako vegánsky (stretli sme sa s tým pri zostavovaní ponuky, žiaľ, aj my) a radšej si zloženie dvakrát skontrolovať. Nahrádza sa rôznymi rastlinnými voskmi, napr. kandelilovým, kokosovým alebo sójovým.

Medzi ďalšie včelie produkty, na ktoré v kozmetike môžeš natrafiť, patria: med (Honey/Mel), včelí peľ (Bee Pollen), propolis (Propolis) či včelia materská kašička (Royal Jelly).

Lanolín (Lanolin)

Je to tuk získaný z ovčej vlny a často sa používa v balzamoch na pery, krémoch na ruky, maskarách či vlasových produktoch. Má totiž antistatické a zmäkčujúce účinky a tiež pomáha znižovať povrchové napätie. Jeho vegánska alternatíva sa získava z rastlinných olejov, napr. kokosového či olivového, rastlinných masiel, napr. bambuckého, alebo v syntetickej forme. Niekedy sa dokonca používa aj na výrobu syntetického včelieho vosku.

Glycerín/glycerol (Glycerin/Glycerol)

Ide o ďalšiu zo zložiek, ktoré možno nájsť v drvivej väčšine kozmetiky (aj keď, našťastie, čoraz častejšie ide práve o jeho rastlinnú verziu). V živočíšnej podobe sa získava zo zvieracieho tuku, vo vegánskej z rastlinných olejov (napr. kokosového, repkového, sójového alebo palmového*) alebo synteticky. Má schopnosť viazať na seba vlhkosť a pomáha so vstrebávaním ostatných látok do pokožky. Má tiež hydratačné a zjemňujúce účinky.

* Tomuto sa mnoho vegánov vyhýba tiež alebo dbajú aspoň na to, aby pochádzal z udržateľných zdrojov.

Karmín (CI 75470/Carmine/Cochineal)

Je to farbivo získané usušením a vyvarením samičiek chrobáka červca nopálového. Pre svoju sýtočervenú farbu sa využíva v rúžoch a ostatnej dekoratívnej kozmetike. Okrem toho ho možno nájsť aj v potravinách (tiež pod názvom košenila, E120). Jeho priama vegánska alternatíva neexistuje, môže sa nahradiť napríklad oxidmi železa (hoci ich názov môže znieť hrozivo, sú bezpečné a vhodné aj na citlivú pleť).

Od chrobákov rovnakej nadčeľade (červce) sa získava aj šelak (Shellac). Vylučujú ho na stromoch ako ochranu pre svoje larvy a pri jeho zoškrabávaní dochádza k úhynu samičiek. Je to vlastne prírodná živica, ktorá sa vďaka svojmu lesku používa napr. v lakoch na nechty. Často sa tiež využíva aj v potravinárstve, napr. na leštenie cukríkov (E904).

Keratín (Ceratin)

Ide o živočíšnu bielkovinu, ktorá sa získava pomletím srsti, peria, pazúrov, kopýt a rohov zvierat. Využíva sa v značnej miere v šampónoch a ostatných prípravkoch na vlasy, keďže ich pomáha uhladzovať, regenerovať a posilňovať, ďalej v starostlivosti o nechty a tiež antiagingových prípravkoch. Vo vegánskej kozmetike sa dá účinne nahradiť aminokyselinami z rastlinných olejov, napríklad mandľového, rakytníkového či avokádového.

Zo zvierat sa získava aj kolagén (Collagen), a to konkrétne z ich tkanív (koža, šľachy, chrupavky). Využíva sa v prípravkoch na vrásky a v rastlinnej podobe sa dá nahradiť mandľovým olejom alebo sójovým proteínom.

K živočíšnym bielkovinám patrí aj elastín (Elastin), ktorý sa tiež získava z tkanív, napr. z väzov či ciev, ktoré sú vedľajším produktom na bitúnkoch. Zjemňuje pokožku a pomáha zlepšovať jej elasticitu.

Skvalén (Squalene)

Táto látka je vďaka svojim antioxidačným, protivráskovým a hydratačným vlastnostiam v poslednom čase veľkým hitom. Nachádza sa aj v ľudskej pokožke, no s pribúdajúcim vekom jej koncentrácia klesá. Tradične sa získava zo žraločej pečene (vďaka sprísneným nariadeniam našťastie v čoraz menšom množstve), v rastlinnej verzii pochádza z olivového oleja alebo semien láskavca (amarantu).

Z podrvených rybích šupín sa získava guanín (Guanine/CI 75170), ktorý sa používa ako trblietky v lakoch na nechty, očných tieňoch či bronzéroch alebo lícenkách. Vo vegánskej podobe sa vyrába synteticky.

Hodváb a jeho deriváty (Silk/Silk Powder/Hydrolyzed Silk/Sericin)

V kozmetike sa využíva pre svoje zjemňujúce, zvláčňujúce a antistatické účinky, preto ho nájdeme vo vlasových, pleťových produktoch či líčidlách. Prírodný hodváb sa získava veľmi krutým spôsobom, keď sa larvy priadky morušovej zaživa uvaria v kokónoch, ktoré sú tvorené práve jemným hodvábnym vláknom. Vegánska alternatíva pochádza z marantového prášku (arrowroot).

Pokračovanie nabudúce. 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Prečítaj si viac o tom, ako sú tvoje údaje z komentárov spracovávané.